Ta štrudelj je primeren za vse tipe ljudi (jetrni, srčni, ledvični, pljučni in vranični. Še posebej pa je zaradi prosene moke in prosa v masi primerno za vranični tip človeka oziroma za osebe z vraničnim deficitom, saj jo proso krepi. Kljub zdravim sestavinam, pa ga je zaradi vsebnosti sladkorjev, priporočljivo jesti samo do 9h zjutraj.
Sestavine:
Testo:
- 90 g pirine polnozrnate moke
- 60 g prosene polnozrnate moke
- 1 celo jajce
- 3 jušne žlice mlačne vode
- 2 jušni žlici oljčnega olja
Nadev:
- 1 kg jabolk100 g kuhanega prosa
- 100 g brusnic
- sok polovice limone in limonina lupinica
- cimet
Priprava:
Iz sestavin za testo, zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo počivati 30 minut. V tem času skuhamo proso skupaj z brusnicami. Za nadev olupimo in zribamo jabolka, dodamo limonin sok in limonino lupinico ter cimet. K masi dodamo še ohlajeno proso z brusnicami in vse skupaj dobro premešamo. Testo razvaljamo, ga nadevamo in zvijemo. Pečemo 45 minut na 180 stopinj Celzija.