Prosena kaša na sladko

Proseno kašo lahko zaužijemo vsako jutro za zajtrk. Lahko jo pripravimo za več dni, čez dan jo pustimo v hladilniku, zvečer pa postavimo na mizo skodelico, ki jo bomo zjutraj zaužili za zajtrk, da bo temperatura pravšnja. Pomembno je, da ne uživamo mrzlih jedi in pijač, ker mora telo porabiti veliko nepotrebne energije, da segreje mrzlo živilo na telesno temperaturo.
Prosena kaša je primerna za vse tipe ljudi (jetrni, srčni, ledvični, pljučni in vranični). Še posebej pa primerna za vranični tip človeka oziroma za osebe z vraničnim deficitom, saj jo krepi. Komur je bolj všeč ,na slano si proseno kašo lahko pripravi s jajcem, pršutom in tudi z zelenjavo.

Sestavine:

  • proso,
  • javorjev sirup,
  • lan,
  • sezam,
  • konopljina semena,
  • cimet,
  • suho ali sveže sadje,
  • proseno mleko ali voda

Priprava
Proso najprej splaknemo pod vročo vodo, da ni grenko, potem v lonec damo vse omenjene sestavine. Vse skupaj kuhamo v rastlinskem mleku ali vodi 20 minut; to se pripravi zvečer, čez noč proso in semena še nabreknejo, zato je potrebno, da je kaša zvečer zelo tekoča. Zjutraj na kašo naribamo sadje (ne banan), ali polijemo marmelado ali puding.

Videoposnetek, kako Erika pripravi proseno kašo si lahko pogledate na spodnji povezavi od 15. minute dalje:
https://www.youtube.com/watch?v=zeKFIPrTQWg


Prejšnje objave

© 2017 - 2025 Saeka

Izdelava spletnih strani