Ker po naturopatskem deontološkem kodeksu naturopat človeku nikakor ne sme škoditi, mu mora svetovati tako integracijo, ki nima stranskih učinkov, niti na mikroravni.
Obstajajo “tablete”, ki imajo stranske učinke, in tiste, ki jih nimajo. Ljudje se ustrašijo, ko vidijo da jim naturopat ponuja tablete kot integracijo k zdravju. Rada bi, da bi bralec razumel, da obstajajo tablete, ki NE škodijo, ki nimajo stranskih učinkov.
En primer smo že spoznali zadnjič, to je koencim Q10. Drugi primer integracije, ki vsekakor ne škoduje, so prebavni encimi. Že samo ime nam pove, da sodelujejo pri prebavi, v našem telesu pa jih proizvaja vranica. Med samim žvečenjem hrane v ustih posredujemo vranici prvi signal, saj ji povemo, katere prebavne encime naj proizvede, ali tiste za razgradnjo ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob idr.
Če vranica ni dovolj močna, ne zmore proizvesti zadostne količine prebavnih encimov, ki bi v želodcu začeli razgradnjo hrane. Šibka vranica se nam v telesu kaže z napihnjenim trebuhom po jedi (prebavni encimi delujejo v želodcu), postanemo utrujeni, predvsem med 15. in 17. uro popoldne. Takrat je po TKM (tradicionalni kitajski medicini) ura vranice, saj je v tem obdobju ta organ najaktivnejši.
Če sami dovajamo v telo prebavne encime, pospešimo prebavo in vranici olajšamo delo. Trebuh se nam ne bo napihnil, prebavni cikel bo bolje deloval in popoldne ne bomo več toliko utrujeni. Telo bo porabilo manj energije za proizvodnjo encimov in bo razgradilo več hrane, zato je smiselno prebavne encime dovajati po obilnejši jedi.
Nekateri avtorji trdijo, da je dolžina našega življenja odvisna od encimatskega potenciala organizma.
Če naredimo kuro 1-krat letno po 3 mesece, prebavni encimi vsekakor ne morejo škodovati, našemu telesu pa prihranijo energijo in spodbudijo presnovo, skratka dovajajo življenje.
Po drugi strani pa lahko tudi privilegiramo hrano, bogato s prebavnimi encimi, to je surova zelenjava, predvsem kalčki vseh vrst, živa mlada hrana, ki krepi telo in mu ne more škoditi.
Prebavni encimi so termično občutljivi, zato jih v kuhani zelenjavi ne najdemo.
Telo krepijo in ne škodijo, ljudje pa jih premalo poznamo in se jih premalo poslužujemo.
Iščimo zdravje!
Prebavni encimi




