Gotovo ste že slišali za rek, da si čez dan zdravje kvarimo, ponoči se pa zdravimo! Zakaj je zdrava večerja toliko pomembnejša od zdravega zajtrka? Na ta način kar najbolj spoštujemo svoje telo in mu nudimo primerne pogoje, da se čez noč pozdravi in izvede vse fiziološke procese prečiščevanja.
Smiselno je, da se držimo reka – kraljevski zajtrk in siromašna večerja. Tako lahko najbolj prisluhnemo svojemu telesu in mu nudimo pravi temelj za nemoteno izvajanje življenjskega procesa, zdravja.
Vse, kar navajam, se ne tiče le slovenskega pregovora, ampak je tudi razložljivo z našimi fiziološkimi procesi.
Poznamo dva avtonomna živčna sistema, simpatičnega in parasimpatičnega (glej sliko). Prvi je aktiven od 5.00 do 15.00. V tem času je absorpcija v črevesju 100%, vsi telesni procesi pa potekajo hitro. Ta sistem je bolj prisoten v prvi polovici življenja, torej v otroštvu. Od 15.00 naprej do 5.00 je pa aktiven parasimpatičen živčni sistem, ko je absorpcija v črevesju zgolj 30% in vsi telesni procesi se odvijajo počasi.
Kar bomo zaužili v prvi polovici dneva, bo naše telo nemudoma predelalo, hranila bodo v celoti vsrkana v telo in nič se ne bo nalagalo v maščobo.
Kar pa bomo zaužili v drugi polovici dneva, se bo nalagalo v obloge, saj telo tega ne bo absorbiralo. Telo se bo s tem zakisalo, zasluzilo, spodbujali bomo rast patogenih bakterij v črevesju (kandide, streptokokov itd.), skratka hranili bomo bolezen.
Kos torte, ki ga bomo pojedli, nam bo zjutraj škodoval 20%, zvečer pa 80%, in to zaradi absorpcije, ki je prisotna v našem telesu.
Zato zjutraj jejmo torto, kruh, čokolado, sladico, sendvič, pico, kolač. Zvečer pa solato, juho, enolončnico.
Na takšen način bomo najbolj spoštovali sebe in lastno telo, na takšen način bomo prevzeli odgovornost zase in za svoje telo. Hraniti ga moramo pravilno. Prav vsak dan posebej se lahko odločamo za zdravje.
Danes pa zaradi ritma življenja in sloga, ki ga imamo, velika večina ljudi začne dan kar brez zajtrka. Na ta način telesu sploh ne nudimo dovolj energije za zagon. Nato ob 12.00 nekaj malega zaužijemo, zvečer pa, ko je službe konec in je stres celega delovnega dne za nami, si privoščimo pravcato pojedino.
Na takšen način hranimo bolezen v sebi. V črevesju hranimo slabe bakterije in telo prisilimo, da presnavlja ob urah, ko bi se dejansko moralo prečiščevati. Telo zakisamo in zasluzimo, kar se čez čas sprevrže v bolezen. Pomislimo samo, da lahko rakavo obolenje nastaja tudi 10 let, hranimo ga vsak dan po malem, več let zapored. In čeprav ga odkrijejo dovolj zgodaj in rakavo tvorbo operativno odstranijo, se bo ta ponovil, če ne bomo spremenili navad in začeli pri temelju, pravilni prehrani našega telesa!
Ne zatiskajmo si oči, vzemimo življenje v svoje roke, odločimo se za zdravje, zato naj bo večerja bazična, alkalna, zelenjavna.
Iščimo zdravje!
Erika Brajnik