Naturopatija je veda, ki išče vzroke bolezni, vzroki pljučnih obolenj pa lahko segajo daleč nazaj v otroštvo in so pogojeni z nepravilno absorpcijo hranil v črevesju.
Po tradicionalni kitajski medicini je pljučni tip človeka svetlopolt, modrook, svetlih las, pegast in s poudarjenimi rameni. Pogosto so to pevci, saj predstavljajo pljuča njihovo moč in so hkrati tudi njihova najšibkejša točka.
Po tradicionalni kitajski medicini tudi vemo, da pljučem pripada podorgan debelo črevo. Ste že opazili, da ste ob začetku prehlada ali angine večkrat zaprti? Razlog tiči v tem, da prekomerno pregretje črevesja sovpada s pregretjem, ki ga čutimo v grlu. In kaj bi morali storiti? Če vas boli grlo, vzemite odvajalo, pa vam bo bolje!
Pri pljučnem tipu človeka se v pljučih, predvsem zaradi nepravilne prehrane, nabira sluz, ki se prilepi na stene bronhijev in bronhiol ter šibi organ. Ta se hladi, dobiva vedno manj krvi, vanj pride vedno manj kisika in posledično slabše dela. Vse to se dogaja zaradi nepravilne prehrane, vendar je začetni vzrok vsega v črevesju, in sicer v nepravilni absorpciji hranil.
Po tradicionalni kitajski medicini tudi vemo, da se dobro stanje pljuč kaže na naši koži. Ta je lahko sijoča ali mozoljava, prisotne so lahko alergije, ekcemi, vnetja, koža je občutljiva itd.
Pljučni tip človeka z dobro pretočno energijo pljuč bo imel lepo, porcelanasto kožo. Pljučni dojenček je videti tako lepo, da lahko njegova mamica večkrat sliši, kako krasen je njen otrok. Karakterno pa bo pljučni tip, če so njegova pljuča slabo pretočna, ciničen, hladen, pesimističen in mrk. Od petih elementov pripada pljučnemu tipu človeka element kovine, ki je že sam po sebi hladen.
Po tradicionalni kitajski medicini je del energije, ki jo človek poseduje, primaren in jo je prejel ob rojstvu. Ta energija je shranjena v ledvenem delu. Ostalo energijo pridobiva vsak dan s hrano in dihanjem. Zato pljučnemu tipu ob deficitu vedno svetujem tudi dihalne vaje za krepitev telesne energije.
Ker pa naturopat gleda na človeka kot celoto, mora poskrbeti za pravilno prehrano, saj bo le tako absorpcija v črevesju potekala pravilno. Zato se moramo izogibati živilom, ki proizvajajo sluz in hranijo slabe bakterije. Prvi znaki nepravilne absorpcije se kažejo že pri dojenčku z ekcemom in se stopnjujejo v vnetje nosne sluznice, otroško astmo in astmo pri odraslem človeku.
Vsa ta obolenja lahko preprečimo s pravilno prehrano in odpravimo z jemanjem ustreznih probiotičnih preparatov, ki uravnavajo nivo dobrih bakterij v črevesju. Pri tem je Lactobacillus Paracasei tisti pravi, ki v črevesju premaga vse slabe bakterije, povzročiteljice alergij, ekcemov in astme.
Dobre bakterije oziroma probiotike potrebujemo pri akutnem stanju, na primer ekcemu, herpesu, vročini itd., to pa zato, ker s tem odpravljamo vzrok obolenja, ki ima svoj izvor v črevesju in nepravilni absorpciji. Jemanju probiotikov pa se lahko izognemo s pravilno prehrano, ki krepi pljuča.
Z naturopatskega vidika je pomembno dejstvo, da je treba telo obravnavati celostno. Odstraniti moramo vse tisto, kar proizvaja sluz oziroma krepi slabe bakterije, na primer pšenico. Moramo se tudi zavedati, da samo jemanje probiotikov ne predstavlja dolgoročne rešitve bolezenskega stanja. Dobre bakterije delajo nam v korist, vendar je pomembno vedeti, da je treba spoštovati vse telesne procese, saj s tem spoštujemo tudi našo individualnost. Skratka, probiotik ne sme in ne more postati naša bergla. Tako razmišljanje je alopatsko in ne naturopatsko.
Nekaj parametrov za izbiro dobrega probiotika pa le obstaja. Na tržišču je res veliko tovrstnih izdelkov, katerih učinek je v našem črevesju ničen, zato je njihovo jemanje dejansko nesmiselno. Vse, kar mora vsebovati dober probiotik, so žive bakterije – liofilizirane; mora jih vsebovati vsaj milijardo, da tvorijo trajne kolonije. Morajo biti v kapsulah in ne v tabletah ali drugi obliki, saj so bakterije termično občutljive in se aktivirajo pri 37 stopinjah Celzija, torej v našem telesu. Če jih izpostavimo višji termični obdelavi, jih uničimo. Morajo biti kompatibilne s človekom, na primer kravje bakterije niso primerne za človeka, ker so aktivne pri 43 do 47 stopinjah. Morajo biti specifične, saj vsaka bakterija deluje na določenem predelu črevesja in odpravlja točno določena bolezenska stanja, zato je za vsak tipa človeka primerna druga bakterija.
Erika Brajnik