Kako težko pričakujemo ta praznični čas. Najbolje je, da ga resnično postno pričakamo, kot to veleva verska navada. Temu pa žal ni tako, velika večina ljudi se posta ne drži, zaradi veliko različnih razlogov, npr. služba, stres, poslovne obveznosti, potovanje itd.
Vsekakor nas taki zunanji dejavniki ne bi smeli odvrniti od nas samih, našega bitja, bistva in tudi naše prisilne telesne restrikcije, ki je nujna občasno, saj če sami ne uvedemo v življenju in prehranjevanju določenih disciplinskih restrikcijskih pravil, nas v to prisili bolezen.
Post ima svoj duhovni pomen, ki se zrcali v fizičnem izboljšanju vitalnih funkcij. Predvsem v premagovanju pomladanske utrujenosti!
Naj navedem banalen primer, če se v 40-dnevnem postu zaobljubimo, da bomo z jedilnika odstranili kruh, bomo kri dinamizirali in tako premagali in izničili spomladansko utrujenost. V božičnem in pustnem času neizbežno zaužijemo veliko potic, krofov, piškotov, kolačev in drugih dobrot, narejenih pretežno iz moke. Moka, predvsem pšenična, energetsko upočasni in zgosti kri.
Če bomo v postnem času odstranili kruh z jedilnika, ne bomo več občutili pomladanske utrujenosti, noge bodo bolj lahke, shujšali bomo in kri bo bolj sveža.
Kako pa za praznike?
Po zasluženem postu “se poda” zasluženo praznovanje. Če imamo težave s prebavo in se nam po obilnem obedu napihne trebuh ali pa imamo težave s prebavo, ko “nam hrana ostane na želodcu” in zaradi tega težko spimo, je potem smiselno, da uvedemo nekaj malih trikov, ki bodo to odpravili.
1. Pred pojedino in po njej pojejmo vsaj 5 vilic surove nezabeljene solate.
2. Po obroku spijmo 3 požirke čim bolj vroče vode, ki bo pomagala želodcu pri začetni presnovi.
3. Po obroku zaužijmo prebavne encime, ki bodo pomagali, da se bo presnova čim prej začela in da bo kar najmanj hrane ostalo nepredelane in se tako ne bo nabirala v maščobne obloge. Prebavne encime kupimo v tableti, če pa želimo naravne in ne umetnih, jih najdemo največ v kalčkih.
Veselo v praznike z zdravjem na krožniku!
Članek objavljen v Novem Glasu