Naša telesa so v veliki meri sestavljena iz vode. Toda kakšno vodo dejansko pijemo? Na to vprašanje si bomo težko odgovorili, saj žal analize vodne sestave, ki jo pijemo, nimamo. Veliko je proizvajalcev za najrazličnejše vodne filtre, vendar so ti filtri navadno grajeni tako, da ne prepustijo ničesar, tudi dobrih mineralov ne. Najbolj verodostojne analize bi morale biti izvedene na vodi lastnega doma, in sicer po sami montaži filtra, tovrstnih raziskav pa prodajalci filtrov navadno ne nudijo.
Kaj pa v trgovini? Vemo, kaj kupujemo?
Parameter, ki bi ga delila z vami in ki ga je vredno upoštevati pri nakupu ustekleničene vode, je “ostali delci po termični obdelavi na 180° (residuo fisso a 180º) ”. Po naturopatskih standardih mora biti ta ostanek manjši od 50. Če je v vodi po termični obdelavi na 180º vrednost manjša od 50, pomeni, da ti delci ne bodo obremenjevali naših telesnih filtrov, predvsem ledvic. V nasprotnem primeru bodo morale ledvice predelati vse te delce in jih izločiti iz telesa. Na to morajo biti pozorne predvsem starejše osebe, dojenčki in vsi s šibkimi ledvicami, ki morajo piti zgolj vodo, ki zadošča temu parametru.
Žal pa je realnost povsem drugačna, saj zelo malo vrst vode na prodajalnih policah ustreza temu kriteriju – v Italiji ta pogoj izpolnjujejo samo tri znamke, v Sloveniji pa nobena oziroma podatek na embalaži sploh ni naveden.
Velikokrat se zgodi, da zakon ščiti proizvajalca in ne kupca. Včasih pijemo vodo, ki je postala znana znamka določene športne ekipe ali celo reprezentance in sploh ni kvalitetna. Najbolj neustrezne pa so vode z okusom, ki vsebujejo samo sladkor, barvila in ojačevalce okusa.
Če že zapravljamo svoj denar, je dobro vedeti, kaj izbiramo in na katere parametre moramo biti pozorni, da ne bomo svojega organizma dodatno obremenjevali.
Eden teh pogojev pri izbiri dobre vode je količina delcev, ostalih pri termični obdelavi na 180°, in sicer z razlogom, da bodo naše ledvice prihranile čim več energije, saj je energija življenje. Da bo naše telo kar najbolje delovalo, ga je vredno upoštevati.
Članek objavljen v Novem Glasu