- del
Ravno ta teden, ko so me prosili, naj napišem članek o tem, kako s pomočjo naturopatije uravnavati holesterol, je skozi vrata moje sprejemnice stopila gospa, prišla je na kontrolo po prvem pregledu. Na prvi naturopatski pregled je prišla marca 2017, imela je holesterol povišan na 10, poleg tega je navedla še kar nekaj težav: nočne menske oblive, nespečnost, močan želodčni refluks, bolečine v križu, ponoči so ji roke drevenele. Tožila je, da je stalno utrujena, brez energije, da je zelo živčna in razdražljiva.
Pregledala sem ji najprej jezik, potem iris, podplate in nato še celo telo. Ugotovila sem, da ima velik deficit jeter. Kaj pomeni deficit jeter? To pomeni, da njena jetra nimajo dovolj energije, da bi odvajala toksine iz telesa in da se zato toksini kopičijo po telesu in povzročajo težave, nekatere z zdravniško diagnozo (povišan holesterol), druge brez (nespečnost). Tako imamo več simptomov, ki jih lahko povežemo z enim vzrokom.
Ko je dejansko oseba v jetrnem deficitu, se pritožuje nad težavami zaradi povišanega holesterola, nad težavami zaradi nepravilnega delovanja ščitnice, nad težavami, ki jih je gospa navedla in še nad marsikatero zraven.
Ker naturopatija deluje celostno, sem ji svetovala celostni sistem odpravljanja težav, začenši s hrano. Hrana mora postati naše zdravilo, s hrano, ki nam jo mati narava daje, hranimo in zdravimo svoja telesa. Samo narava zdravi, nič drugega nas ne bo pozdravilo.
Jedi, ki energetsko šibijo naša jetra, so: čokolada, kava, skoraj vse začimbe, razhudniki, oreški, mlečni izdelki, losos, kis.
Jedi, ki energetsko krepijo naša jetra, so: koromač, janež, artičoka, regrat, radič, cikorija.
Da jetra okrepimo, je pomembno, da se pri vsakdanjem jedilniku povsem izogibamo jedem, ki šibijo jetra, in dodamo jedi, ki krepijo jetra.
Jetra v deficitu vplivajo tudi na naše razpoloženje, mišljenje in vedenje. Oseba, ki ima jetra v deficitu, bo razdražljiva, nepotrpežljiva, neučakana, trmasta, nevoščljiva, negativno bo zrla v svet, bo kritična, jezna.
Ko oseba prečisti svoje telo s pravilno prehrano, doživi emocionalni mir v sebi, saj jeza in ostale emocije, ki se porodijo iz deficitarnega delovanja jeter, ne obstajajo več, tako oseba lahko mirno spi, nič ji ne gre “več na jetra”, ne okolica ne partner ne otroci ne promet idr.
2. del
Naturopat ni naravni zdravnik, ne zdravi z zelišči. Naturopat krepi osebo, ki jo ima pred seboj, krepi bazo, to je telo. Da vam bolje razložim, vam dam primer: zakaj bi dajali na mizo, ki je umazana, čist prt, saj se bo umazal; isto se dogaja z naturopatijo, zakaj bi dovajali zdrava zelišča v telo, ki je polno toksinov, v katerem absorpcija ne deluje. Telo je potrebno najprej prečistiti! Kako? S hrano! Samo hrana zdravi, in to taka hrana, ki bo krepila jetra, skratka, hrano uporabljamo v naturopatiji kot zdravilo. Zato odsvetovanih živil ne smemo nikakor uživati, niti v mikro količini, saj se tako “zastrupljamo”.
Gospa se je dva meseca držala navodil glede hrane in je v dveh mesecih shujšala 8 kg in njen holesterol je padel z 10 na 6. Ko je prišla k zdravnici, le-ta ni mogla verjeti svojim očem in krvni sliki. Čestitala ji je. Gospa je pričela normalno spati, rekla je, da je mirna, da ima veliko energije, da nima več refluksa, nočnega potenja, da je ne boli več križ in da ji roke ponoči ne drevenijo več. Prečistila je svoje telo, tako da je s hrano nahranila in ponovno aktivirala najpomembnejši prečiščevalni filter telesa: jetra. Vsako sekundo je v jetrih prisotne kar 10 % vse krvi našega telesa. Vsako minuto jetra filtrirajo 1,4 litra vode.
Ko so jetra šibka, se toksini začenjajo nalagati v telo, v tistih predelih telesa tako zmanjšajo encimatske reakcije organizma. Tako se ustavi komunikacija med zunanjostjo in notranjostjo celice.
Naša jetra presnavljajo hranila, hormone in učinkovine zdravil. Zato mora ta filter delovati brezhibno!
Naturopat ni naravni zdravnik, ne zdravi z zelišči. Naturopat krepi osebo, ki jo ima pred seboj, krepi bazo, to je telo. Da vam bolje razložim, vam dam primer: zakaj bi dajali na mizo, ki je umazana, čist prt, saj se bo umazal; isto se dogaja z naturopatijo, zakaj bi dovajali zdrava zelišča v telo, ki je polno toksinov, v katerem absorpcija ne deluje. Telo je potrebno najprej prečistiti! Kako? S hrano! Samo hrana zdravi, in to taka hrana, ki bo krepila jetra, skratka, hrano uporabljamo v naturopatiji kot zdravilo. Zato odsvetovanih živil ne smemo nikakor uživati, niti v mikro količini, saj se tako “zastrupljamo”.
Gospa se je dva meseca držala navodil glede hrane in je v dveh mesecih shujšala 8 kg in njen holesterol je padel z 10 na 6. Ko je prišla k zdravnici, le-ta ni mogla verjeti svojim očem in krvni sliki. Čestitala ji je. Gospa je pričela normalno spati, rekla je, da je mirna, da ima veliko energije, da nima več refluksa, nočnega potenja, da je ne boli več križ in da ji roke ponoči ne drevenijo več. Prečistila je svoje telo, tako da je s hrano nahranila in ponovno aktivirala najpomembnejši prečiščevalni filter telesa: jetra. Vsako sekundo je v jetrih prisotne kar 10 % vse krvi našega telesa. Vsako minuto jetra filtrirajo 1,4 litra vode.
Ko so jetra šibka, se toksini začenjajo nalagati v telo, v tistih predelih telesa tako zmanjšajo encimatske reakcije organizma. Tako se ustavi komunikacija med zunanjostjo in notranjostjo celice.
Naša jetra presnavljajo hranila, hormone in učinkovine zdravil. Zato mora ta filter delovati brezhibno!
3. del
Kako se zastrupljamo, ko so jetra v deficitu: toksinov v organu ne pustijo, ampak jih prenesejo v druge predele telesa zaradi uravnavanja homeostaze organizma:
1. Prva faza je faza vnetja, ko je zatečeno, boli.
2. Druga faza je tista, ko toksini podrejo fosfolipidno pregrado in prodrejo v celico ter motijo normalno celično delovanje.
3. Tretja faza je degeneracija, ko je celica že poškodovana in se tam encimatske reakcije ne izvajajo več. V celico pridejo informacije, iz celice pa pridejo v telo napačne informacije, ker jih toksini izmaličijo.
Zato je smiselno izvajati drenažo tkiv, da toksine spravimo iz telesa v organ in iz organa iz telesa. To zvajamo lahko sami doma s kopeljo iz njivske preslice.
Da bi gospe kar najbolj pomagala, sem ji svetovala tudi Bachove cvetne esence, saj so ji pomagale uravnati emocionalno stanje:
Chicory: za njeno skrb za bližnje, gospa je bila zelo v skrbeh, kako bodo otroci, ali bodo zdravi, kaj bo z njimi, ali bodo imeli službo itd.
Vine: gospa je bila zelo trmasta, vedno je imela v mislih, da ima ona vse prav in da se drugi vedno motijo.
Vervein: gospa je bila vztrajna do določene mere, potem pa jo je zapopadel obup in ni imela več moči nadaljevati, predvsem po moževi smrti.
Rock water: gospa je bila zelo stroga in pedantna do sebe, vedno je želela vse narediti prav, več kot prav, odlično, zato si je zadajala veliko preveč nalog, kot bi jih lahko prenesla.
White chetsnut: ko se je ulegla na posteljo, se je zbudila, njene misli so začele tavati po možganih, pojavljali so se dogodki, emocije iz preteklega dne. Misli so enostavno švigale sem in tja in ji niso pustile spati.
Članek objavljen v Novem Glasu