- del
Čebula, Allium cepa, je polna vitaminov, mineralov, magnezija, cinka itd. Deluje antiseptično, odpravlja sluzi iz telesa, krepi imunski sistem, je protivnetna in niža krvni sladkor. To pa velja samo, če jo uživamo surovo.
Klinične študije kažejo, da je čebula odlično protivnetno živilo, kar seveda nedvomno pripomore k zaviranju nastanka raka. Poleg tega redči kri in je zato blagoslov za srce in ožilje, saj preprečuje nastanek krvnih strdkov. Ker čebula deluje protivnetno, blaži vnetne težave s sklepi pri boleznih, kot sta artritis ali revma. Ponovno poudarjam, da je zelo pomembno, da uživamo surovo čebulo.
Zakaj nas pečejo oči, ko režemo čebulo? Ker čebula vsebuje žveplene komponente, ki čistijo sluz in toksine iz telesa, hkrati pa tudi sprožijo solzenje oči. Čebula deluje tudi protiparazitno in je naraven antibiotik, podobno kot česen.
Poznamo več vrst čebule: rumeno, ki ima zelo močno aromo in vsebuje veliko žvepla; belo, ki je bolj sladka in ima manj močno aromo; rdečo, ki je bolj nežna in deluje zelo protivnetno; ter šalotko, majhno in nežno. Kot ste lahko razumeli, mi je najbolj ljuba rumena in rdeča čebula. Rumena čebula veže nase veliko toksinov, zato je odlična za izvajanje obkladkov. Rdeča čebula pa deluje veliko bolj protivnetno.
Zelo rada uporabljam obkladke čebule za zbijanje vročine pri otroku, za krepitev nadledvične žleze in za odpravljanje cist iz ledvic.
Kako izvajamo obkladke? Zrežemo dve rezini rumene čebule, debeli 1 cm, zavijemo v gazo, tako zavite čebulne rezine postavimo na predel ledvic, na vsako ledvico eno rezino, povijemo s prozorno folijo za živila, čez damo ledvični pas in gremo spat.
Čebula se bo ponoči posušila, zato obkladke izvajamo vse, dokler bo zjutraj čebula suha. Ko bo zjutraj čebula vlažna, pomeni, da je telo ni posrkalo, ker je ne potrebuje več. Obkladki s čebulo so primerni tako za otroke kot za odrasle.
Veliko zdravilcev zdravi s čebulo!
2. del
Čebula vleče iz telesa strupe in odvečno vodo. Večkrat se mi je že zgodilo, da so se ciste na ledvicah korenito zmanjšale ali izginile z obkladki iz čebule. Seveda je to potrdil zdravnik z ultrazvokom.
Ko otrok kašlja, lahko obkladek iz čebule postavimo čez noč na predel pljuč med lopaticami.
Najbolj pa mi je čebula ljuba zato, ker krepi ledvice.
Čebula krepi tudi srce, predvsem zato, ker redči kri in preprečuje nastanek krvnih strdkov. Tako je srcu lažje, saj je zanj bistvena razlika, ali pumpa gosto ali redko kri. Bolj se utrudi, če je kri gostejša. Čebula preprečuje tudi porast holesterola in ureja krvni pritisk.
Čebula ureja nivo sladkorja v krvi, zato je odlična za tiste, ki imajo diabetes, deluje tudi diuretično, torej odpravlja vodo iz telesa, seveda, če jo uživamo surovo. Dobra kombinacija je čebula in fižol v solati. Nekoč so ljudje pojedli veliko take solate, zdaj pa gre ta vrsta solat skoraj v pozabo.
Surova čebula ugodno deluje tudi na zobno sklenino in mikrobioto ust.
Čebula in koža
Sveže stisnjen sok čebule zmešamo z oljčnim oljem in namažemo po mozoljih, saj jih sok čebule posuši, ker deluje protivnetno in protibakterijsko. Sok čebule akne posuši in prepreči nadaljnje vnetje. Pazite, preprečite stik z očmi!
Ta preparat lahko mažete tudi po brazgotinah po telesu, predvsem če je brazgotina mastna, polna “fibroematoznega” tkiva.
Čebula je polna vitaminov, ki hranijo kožo, A, C in E ščitijo kožo proti staranju in prostim radikalom. Zato svetujem, da sok čebule zmešamo z oljčnim oljem in ga utiramo 1-krat na teden po obrazu. To bo spodbudilo mikrocirkulacijo, žveplo bo vezalo nase toksine in vaša koža bo bolj sijoča in vitalna.
3. del
Sok čebule lahko vtiramo tudi v lasišče. Pomaga proti izpadanju las, saj prekrvavi lasišče.
Srednje velika surova čebula vsebuje (100 g):
– 64 kalorij
– 2 g proteinov
– 2 g vlaknin
– 7 g ogljikovih hidratov
– 8 mg vitamina C
– 0,2 mg vitamina B6
– 0,2 mg mangana
– 234 mg kalija
Čebula naj bi bila eno izmed prvih živil, ki jih je človek začel pridelovati, saj se z lahkoto prideluje, lahko se enostavno prenaša in se tudi enostavno konzervira. Ko jo imate doma, je ne dajajte v hladilnik! Dajte jo v hladilnik šele potem, ko ste jo prvič prerezali.
V antiki so zelo cenili krepilne vrednosti čebule za telo, zato je bila na jedilniku vsak dan. Viri, ki govorijo o pomenu čebule za človeka, so stari 5.000 let pred Kristusom; prihajajo z območij Irana in Pakistana. A njena uporaba v kuhinji in kot pomoč pri krepitvi telesa je bila razširjena domala po celem svetu.
Viri pričajo o pomenu čebule za človeka že 3.500 let pred Kristusom na območju Kitajske, v Indiji in Egiptu.
Ker je čebula okrogla, simbolizira celotni cikel življenja, krog simbolizira tudi neskončnost, zato so jo v Egiptu upodabljali po stenah piramid. Uporabljali so jo tudi pri molitvenih obredih, saj naj bi odganjala zle duhove.
Danes so največje proizvajalke čebule Kitajska, Indija in ZDA.
Surova čebula je blagoslov za telo in dušo. Najraje in najbolj uspešno jo uporabljam kot obkladek, recimo pri gripi. Čez noč jo položimo na ledvice, ker prav “povleče” bolezen iz telesa, sploh pri otrocih, ki ne morejo tako intenzivno v presličino kopel!
Iščimo zdravje!
Članek objavljen v Novem Glasu